Wednesday, November 24, 2010

Liekkilohen pojat

Tänä aamuna Etelä-Suomen ihmiset saivat taas ihmetellä näitä meidän talven normaaleja ilmiöitä, lumisadetta siis. Täytyy kyllä myöntää, että kyllä sitä tuli välillä vaakasuorassa, pystysuorassa, sivulta, ylhäältä ja alhaalta, mutta ei se nyt niin kamala ja hirmuinen lumimyrsky ollut kuin mitä lehdestä olisi voinut ymmärtää. Ihan normi keli!

Olin aamuvuorossa ja kauppaan ilmestyi kaksi miestä. Kelkkahaalareissa ja -kengissä, paksut tumput käsissä ja pipot syvälle päähän vedettyinä. Näytti kuin kasvotkin olisivat olleet noessa.
"Ollaan liekkilohesta."
Jäin tuijottamaan tätä täällä niin harvinaista näkyä sanattomana.
"Olisko kauppias paikalla?" Toinen heistä jatkoi, kun en saanut sanaa suustani. Kerroin ettei kauppias ollut vielä paikalla, ja pian selvisi että miesten piti pystyttää liekkilohikoju kaupan pihalle. Paikka löytyi ja miehet alkoivat hommiin. Välillä tuttu laahustus kuului taas kaupasta, kun nuo nokiset miehet kävivät hakemassa tulitikkuja ja muita tarvikkeita.

Minä jäin miettimään koko päiväksi, mikä noiden miehien ilmestymisessä sykähdytti niin kovasti. Se oli varmaan ne kelkkahaalarit, savun haju ja karvareuhkalakit. Jotain niin tuttua! Jotenkin niistä näkyi heti päälle päin, että pojat ei ole näiltä kulmilta - ja varmaankin ainoita sään mukaisesti pukeutuneita ihmisiä koko kaupungissa. Katselin päivän mittaan ikkunasta kun miehet jokseenkin yksinäisen näköisinä valmistivat liekkilohta lumituiskussa pihalla, ja tuli tunne että olisin mielelläni itsekin ollut siellä, sisällä istumisen sijasta. Olin varmasti ainoa ihminen koko tienoolla joka olisi vaihtanut siistin sisätyönsä noiden miesten kanssa. Toivoin koko sydämeni pohjasta, että liekkilohikauppa käy tällaisenakin päivänä, mutta kun pääsin töistä klo 15, olivat miehet ja koju jo hävinneet. Harmi.

En tiennyt aikasemmin mitä liekkilohi on, mutta nyt voin kertoa, että Liekkilohi valmistetaan myymälöiden pihoissa leppäpuunuotiolla Liekkilohen kehittämän reseptin mukaisesti. Sekä valmistustapa että maku poikkeavat täysin loimulohen ja savukalan mausta. Näin siis tiesi kertoa liekkilohi.fi ja yritys on lähtöisin Savonlinnasta. Ehkä leppäpuu ei palanut lumituiskussa tarpeeksi hyvin?
Toivottavasti joskus pääsee maistamaan!

No comments: