Wednesday, January 13, 2016

Pakittamisesta

Ylämäki-blogin Marika on kirjoittanut hyvän jutun pakeista. Ja tässä ei nyt puhuta mistään sellaisista, mistä syödään ruokaa, vaan niistä päätöksistä mitä on joskus vaikea tehdä. Eli päätöksestä kääntyä takaisin, muuttaa suunnitelmaa, mennä takaisin kotiin.
Varsinkin vuorilla liikuttaessa on ensimmäisenä opittava pakittamaan, mutta ihan sama pätee retkeilyyn ja vaeltamiseenkin. Jo siinä vaiheessa pitäisi hälytyskellojen soida, jos joutuu kovin miettimään että pitäisiköhän vielä jatkaa vai kääntyä takaisin. Useimmiten silloin pitää jo kääntyä takaisin. Se on monesti vaikeinta, ja harmillisesti pakittaminen monesti yhdistetään nössöilyyn ja luovuttamiseen. Eikä se muutenkaan sovi kaikkihetimulletässäjanyt-maailmaamme. Taitavin kulkija on kuitenkin se, joka ymmärtää ja uskaltaa kääntyä takaisin ajoissa. 
Jos olisin kirjoittanut samasta aiheesta, olisi tekstini ollut hyvin samanlainen. Minäkin olen kääntynyt takaisin lukuisia kertoja ja lukuisista eri syistä. Joskus niinkin pienestä syystä, että on vain selittämätön outo fiilis siitä mitä olen tekemässä. Sekin riittää. Kaikista pakeista huolimatta tiedostan myös, että joskus saatan ottaa tarpeettomia riskejä ja sinnitellä eteenpäin liian jääräpäisesti. Kaikki meistä saattaa. Mutta hyvä puoli on se, että tiedostan asian.
Mieli maassa luin uutisen UKK-puistossa hiljattain huonosti päättyneestä talvivaelluksesta. Joskus edes takaisin kääntyminen ei auta. Osanottoni menehtyneen vaeltajan läheisille.




No comments: