Ruoka-aika retkellä on parasta. Jalkoja ehkä jo hieman painaa ja yleensä nälkäkin on tullut jo muutama kilometri sitten. Tämän retkikunnan ollessa kyseessä ruoka maistuu poikkeuksetta aina, ja vaelluspäivän päätteeksi entistä paremmin. Silti vaellusevääksi on kiva ottaa jotakin hyvää, koska reissussa se maistuu vielä paremmalta! Viime aikoina retkikeittiössämme on kokeiltu uusia juttuja ja seuraavaksi vähän tarinaa siitä. On ollut tosi mukavaa oivaltaa, keksiä, kokeilla ja pääosin onnistuakin uusien vaellusruokaideoiden kanssa.

Toissa jouluna toi joulupukki meille retkiruoka-aiheisen kirjan.
Kirjaa lueskeltiin innolla ja erityisesti kuvia katseltiin vesi kielellä, mutta herkullisen kuuloiset ruuat vaikuttivat myös hirveän monimutkaisilta ja -vaiheisilta valmistaa. Pikkuhiljaa kirjasta on kuitenkin löytynyt riittävän yksinkertaisia ideoita, mistä aloittaa kokeilut.
Vielä kun löytyy mustikoita niin tästä ei puuro enää parane! |
Otimme Hammastunturin vaellukselle mukaan myös mausteisia aurinkokuivattuja tomaatteja, jotka oli pakattu valmiiksi uudelleen suljettavaan pussiin. Niitä löytyi ihan marketista. Ne maistuivat hyvältä, mutta olivat tietysti tosi öljyisiä ja ne piti lopulta pakata varmaan kolmeen päällekkäiseen pussiin jotta öljy ei päätynyt ympäri rinkkaa. Ja kun ne kaivoi esille miljoonan polttiaisen pyöriessä ympärillä, öljyiset tomaatit toimivat ainakin ihan hyvänä ötökkäansana. Ei lähde ehkä enää uudestaan mukaan, ainakaan ennen kuin niille keksitään toimiva säilytysratkaisu...
Kokeilimme tehdä kirjan ohjeella myös tummaa suklaavanukasta jälkkäriksi. Tätä herkkua syötiin leirissä Appistunturin juurella. Suklaavanukkaasta tuli ehkä
enemmänkin suklaakiisseliä (tai sitten ei vain jaksettu odottaa tarpeeksi kauan), mutta yhtä kaikki se oli hyvää ja sopi loistavasti kaupan pussivaniljavanukkaan kanssa. Yleensä jälkkäreitä ei joko ole ollut, tai sitten
ollaan paistettu lättyjä. Tämän syksyn vaelluksella kävi kuitenkin niin että
lätyt jäi paistamatta, sitä on vieläkin vähän vaikea uskoa =)
Nämä lättykestit pidettiin Lemmenjoella |

Viime lokakuun Ylläs-Hetta vaelluksen ruokalajeista jäi erityisesti mieleen jauheliha-tattikastike ja muusi. Mittasin kotona valmiiksi minigrip-pussiin
vajaan puoli desiä maissijauhoja ja ruokaan soveltuvia mausteita. Kuivatut
tatit löytyivät valmiiksi kaapista ja muusi oli merkkiä mummon ja kaupan
hyllyltä. Paikan päällä sitten sekoitin maitojauhetta kylmään veteen,
jauho-mausteseos sinne ja lopulta koko homma kiehuvaan veteen, missä tatit ja
jauhelihat olivat jo lilluneet jonkun aikaa. Hetkessä kastike sakeni ja muusi
syntyi etukäteen termariin valmiiksi keitetystä vedestä, vähän vaan voita vielä
sekaan. En olisi uskonut että tämä ruoka syntyy näin nopeasti ja voi vitsit se oli hyvää. Vaikka ehkä visuaalisesti voi tietysti olla näyttävämpiäkin aterioita, mutta laitetaan silti kuva todisteeksi =)
Tuliko sinulle mieleen
hyviä ja helppoja ruokavinkkejä vaellukselle? Laitahan kommenttia niin saadaan taas jotain uutta kokeiluun seuraavalle reissulle! Erityisesti nyt olisi kiva kuulla talviretkien herkullisimmista eväistä... =)
No comments:
Post a Comment