Friday, June 10, 2016

Retkiyöhaaste

Tammikuu

Retkiyö, luonnossa nukkuminen. Talvella hyöryävä hengitys, keväällä väsymättä laulavat linnut, kesän valoisat yöt ja syksyn jännittävä pimeys. Vesisateesta kostea ilma, aamupakkasen kirpeys ja ilta-auringon hellivä lämpö. Kylmä, lämmin, kaakao, puuro, aamukahvi. Paljon tulee asioita, maisemia, tunteita ja mukavia muistoja mieleen kun ajattelen ulkona viettämiäni öitä.

Helmikuu

Niitä on koettu jo paljon, mutta samalla kaipaan niitä jatkuvasti lisää. Jokainen on uusi ja erilainen kokemus, ja jokaisesta ammennan voimaa myöhemmin. Vaikka aina unenlaatu ei välttämättä ole ensiluokkaista ollutkaan. Toisinaan uni on taas niin hyvää ja makeaa, ettei missään muualla.

Maaliskuu


Erämessujen viidakkorumpu kaikui jo tänne asti, sillä kuulin että Suomen Erätaito ry julkaisi siellä uuden suurhankkeensa, Retkiyöhaasteen. Sen tavoitteena on saada ihmiset retkeilemään ja yöpymään luonnossa kaikkina neljänä vuodenaikana. Mahtavaa! Mikä olisikaan parempi tapa vahvistaa ja pitää yllä luontosuhdettamme. Kyllähän yö luonnossa on aina elämys jokaiselle ikään, sukupuoleen ja taustaan katsomatta. Teinille tekee hyvää olla vuorokausi ilman peiliä ja sitä nuoremmille yö luonnossa tai autiotuvassa on suuri seikkailu joka muistetaan. Ja vanhemmat pääsevät hetkessä pois arjen kiemuroista. Luonnossa yöpyminen kasvattaa myös itseluottamusta, ja selviämisen tunne kutkuttaa mukavasti itseensä luottaviakin. Myös aistit tykkäävät, kun pääsevät luontoon, kierroksilla käyvä mieli rauhoittuu ja tutkitusti verenpainekin alenee.

Huhtikuu

Haastankin nyt retkiyöpyilemään teidät kaikki. Konkarit voivat lisätä haastetta ja yrittää yöpyä ulkona vaikka joka kuukausi, tai kahdesti jokaisena vuodenaikana. Tai hakea mahdollisimman monta erilaista majoitetta, esimerkiksi puolijoukkueteltta on aivan toisenlainen kokemus kuin tavallinen vaellusteltta. Laavusta taas saa katsella luontoa joka kerta kun silmiään raottaa. On myös riippumattoa, louetta, lumiluolaa ja vaikka mitä! Jos et ole ikinä yöpynyt ulkona, niin jostain sekin on aloitettava ja kesä on siihen parasta aikaa. Kesällä tarkenee perusmakuupussilla, ja talveksi voi muhkumpaa pussia lainata vaikka kuinomasta. Saa sieltä kesäpussejakin. Talvella voi myös mennä yöpymään autiotupaan, sillä nekin lasketaan. Sielläkin pääsee kyllä tunnelmaan. Muistakaa hyvät eväät!

Toukokuu


Retkiyöhaaste Facebookissa

P.S. Tammikuussa asetimme Jarkon kanssa itsellemme kunnianhimoisen retkiyöhaasteen, 50 yötä ulkona tämän vuoden aikana. Autiotupia ei lasketa. Tällä hetkellä saldomme on 5/50. Miten ihmeessä me klaarataan tämä haaste kunnialla loppuun?


No comments: